Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Ενορία Αγίου Μάρκου Ευγενικού ΠατησίωνΗ ίδρυση της ενορίας του Αγίου Μάρκου Ευγενικού ξεκίνησε κατόπιν πρωτοβουλίας κατοίκων της περιοχής Θυμαράκια στα Κάτω Πατήσια, οι οποίοι για την κάλυψη των λατρευτικών τους αναγκών σε μία συνεχώς αυξανόμενη πληθυσμιακά περιοχή συνέστησαν μία επιτροπή το 1966 και απευθύνθησαν στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Χρυσόστομον Β’ (Χατζησταύρου). Ο τότε Αρχιεπίσκοπος απεδέχθη το αίτημα των κατοίκων της περιοχής και απεφάσισε να συσταθεί μία νέα ενορία εξ αποσπάσεως τμήματος της ενορίας Αγίου Νικολάου Αχαρνών, και να ιδρυθεί ενορία επ’ ονόματι του Αγίου Μάρκου Ευγενικού, διότι έκρινε πως συνέτρεχε ειδικός ποιμαντικός λόγος, καθ’ ότι στην οδό Αχαρνών υπήρχε ο ναός των Ουνιτών (Αγία Τριάδα Αχαρνών), αρκετές οικογένειες ουνιτικές διέμεναν στην περιοχή και πολλοί ορθόδοξοι εν αγνοία τους και έτσι διευκωλύνετο η παραπλανητική δράση των εν Ελλάδι Ουνιτών. Για τον συγκεκριμένο λόγο ιδρύθηκε ο μοναδικός στον ορθόδοξο κόσμο ενοριακός ναός του Αγίου Μάρκου Ευγενικού, του στύλου και υπέρμαχου της Ορθοδοξίας.

Ενορία Αγίου Μάρκου Ευγενικού ΠατησίωνΗ ενορία συστάθηκε την 1ην Ιανουαρίου 1967, σε οικόπεδο που παρεχώρησε η Εκκλησία της Ελλάδος, του ΟΔΕΠ. Αρχικώς, οι πιστοί εκκλησιάζοντο σε ένα κτίριο που χρησίμευε για την στάθμευση οχημάτων (αμαξοστάσιο, γκαράζ) το οποίο προχείρως μετετράπη σε ναό έως ότου ανεγερθεί περικαλλής ναός του Αγίου. Στον θεμέλιο λίθο που ετέθη υπήρχε η εξής αφιερωματική επιγραφή: Συν Θεώ αγίω εις δόξαν αυτού και τιμή του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού εθεμελίωσε τον ιερόν ναόν τούτον τη 1η Ιανουαρίου 1967 ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος ο Β’.

Αυτή όμως ήταν μία προσωρινή λύση. Πόθος και επιθυμία των ενοριτών ήταν να ανεγερθεί μεγαλοπρεπής και περικαλλής ναός αντάξιος του Αγίου. Ο νυν υπάρχων ναός εθεμελιώθη την 22αν Ιουνίου 1980, παραμονή της εορτής της κοιμήσεως του Αγίου Μάρκου, σε σχέδια του αρχιτέκτονος Άλκη Ράπτη, και αποτελεί ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτόνημα, καθώς ο ναός είναι βυζαντινός μετά τρούλλου με νεοκλασσικά στοιχεία.

Με την άοκνη φροντίδα του π. Δημητρίου Αγγελάκη, ο οποίος με πολλή επιμέλεια και καλαισθησία αγωνίσθηκε για να προχωρήσουν οι εργασίες ανεγέρσεως του ναού, καθώς και με την συμπαράσταση των επιτρόπων και των ενοριτών, άρχισε να κτίζεται ο νέος ναός. Τα θυρανοίξια ετέλεσε την 22αν Δεκεμβρίου 1997 ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Διαυλείας (και νυν μητροπολίτης Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος) κ. Δαμασκηνός. Παραλλήλως, προχωρούσε και η αγιογράφηση ήδη από το 1994 από τον αγιογράφο κ. Γεώργιο Μπαρούνη.

Ενορία Αγίου Μάρκου Ευγενικού ΠατησίωνΟ ναός είναι τρισυπόστατος, αφιερωμένος στον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό, ενώ το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως και το αριστερό κλίτος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Επίσης, υπάρχουν παρεκκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο Φανούριο, την Αγία Παρασκευή και τους νεοφανείς Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαον και Ειρήνην. Ο ναός σεμνύνεται να έχει ως πολύτιμο θησαύρισμα μικρά τεμάχια λειψάνων της Αγίας Παρασκευής και των εν Σινά και Ραϊθώ αναιρεθέντων Πατέρων.

Ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει την μνήμη του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στις 19 Ιανουαρίου και 23 Ιουνίου, της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου, του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου, και του Αγίου Νεκταρίου στις 9 Νοεμβρίου.

 

Θεμέλιο Ιερού Ναού

Επίσημον έγγραφον του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Σεραφείμ, επί τη θεμελιώσει του ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Ευγενικού, με ημερομηνία 22 Ιουνίου 1980.