Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Στην ενορία μας λειτουργούν κατηχητικά για παιδιά και νέους με υπευθύνους και κατηρτισμένους κατηχητές. Τα κατηχητικά τμήματα λαμβάνουν χώρα την Κυριακή μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου και στους χώρους του Πνευματικού μας Κέντρου.

Υπεύθυνοι Κατηχήσεως

Ιησούς Χριστός

ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΩΝ: Κυριακή πρωί 11.00- 12.00, υπεύθυνη Έλλη Σοφία Παπά, λογίστρια.
ΤΜΗΜΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΑΓΟΡΙΩΝ: Κυριακή πρωί 11.00-12.00, υπεύθυνος Παναγιώτης Πασσάς, ηλεκτρονικός.
ΤΜΗΜΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ: Κυριακή πρωί 11.00-12.00, υπεύθυνη Μαρία Στεφανίδη, βοηθός μικροβιολόγου.
ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟ ΑΓΟΡΙΩΝ: Κυριακή πρωί 12.00- 13.00, υπεύθυνος Παναγιώτης Πασσάς, ηλεκτρονικός (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας).
ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΟ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ: Κυριακή πρωί 11.00-12.00, υπεύθυνη Ιωάννα Μιχαλιώτου-Πασσά, οικονομολόγος.
ΤΜΗΜΑ ΑΝΩΤΕΡΟ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ: Κυριακή πρωί 11.00-12.00, υπεύθυνη Δήμητρα Πασσά, τεχνολόγος εκπαιδευτικός.

Κατά περιοδικά χρονικά διαστήματα γίνονται συνάξεις νέων ενώ προγραμματίζονται και συνάξεις νέων γονέων.
Επίσης, λειτουργεί ενοριακή βιβλιοθήκη με πολλά βιβλία χριστιανικά, πνευματικά, νεανικά, ιστορικά, ενώ η ενοριακή Βιβλιοθήκη διαθέτει σειρά Ελληνικής Πατρολογίας του Migne, δωρεά του πατρός Δημητρίου Αγγελάκη.

Ο Τομέας Νεότητος και Κατηχητικών οργανώνει μηνιαίες προβολές θρησκευτικών ταινιών για παιδιά και για τους μεγαλυτέρους και ειδικά αφιερώματα σε Αγίους της Εκκλησίας μας, Σύγχρονους Γέροντες (π. Παϊσιος, π. Πορφύριος, π.Ιάκωβος Τσαλίκης κ.ά.), αφιερώματα για το Άγιον Όρος, τα Ιεροσόλυμα και τους Αγίους Τόπους.
Οργανώνονται ημερήσιες προσκυνηματικές εκδρομές σε μοναστήρια για τα παιδιά του κατηχητικού και τους γονείς τους με την λήξη της κατηχητικής περιόδου.

Γίνονται χριστουγεννιάτικες εορτές, και η μεγάλη εορτή της ενορίας μας τον Ιανουάριο με την κοπή της ενοριακής βασιλόπιττας που συνοδεύεται από ύμνους και τραγούδια των παιδιών, ποιήματα, κάποιά επίκαιρη θεατρική παράσταση και ενίοτε υπάρχει και πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από τα παιδιά των κατηχητικών της ενορίας μας. Επίσης, καθιερώθηκε ο Τομέας Νεότητος και Κατηχητικών σε αναγνώριση του ενοριακού και πνευματικού έργου της ενορίας να τιμά ετησίως κάποια πρόσωπα. Για το έτος 2010 ετιμήθη ο π. Δημήτριος Αγγελάκης, προϊστάμενος του Ιερού Ναού, για την πολυετή ιερατική και ποιμαντική προσφορά του στην ενορία και στο έργον ανεγέρσεως του Ναού, και του εδόθη αναμνηστική τιμητική πλακέτα.

Οργανώνεται εορτή των κατηχητικών με την λήξη της κατηχητικής χρονιάς, η οποία τα τελευταία έτη είθισται να συνδυάζεται και με ένα μικρό αφιέρωμα σε εθνικά θέματα, σε σημαντικές ιστορικές στιγμές του ελληνικού έθνους. Έτσι, έχουν διοργανωθεί αφιερώματα στην Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, την Έξοδο του Μεσολογγίου, την Μικρασιατική Καταστροφή, την Βόρειο Ήπειρο, τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Ενορία Αγίου Μάρκου Ευγενικού Πατησίων

 
Ως αναγνώριση της προσφοράς στον τομέα νεότητος των προηγουμένων ετών αναφέρουμε τα ονόματα των προσφάτως διατελεσάντων κατηχητών, όπως οι Παντελής Βουτσάς, Αλεξία Αλεξάκη, Νίκος Πάσσαρης, Ελένη Κουρούπα, Αναστασία Γκύζη, ενώ συνεργάτης και συμπαραστάτης του νεανικού έργου αποτελεί και ο κ. Γεώργιος Δασουράς.